مسجد قرطبه سومین بنای بزرگ جهان اسلام
مسجد قرطبه از جمله بزرگترین و شکیلترین مساجد اندلس در شهر قرطبه یا کوردوبا اسپانیا است که از نظر زیبایى تزئینات و هنر معمارى اندلسى- اسلامى در نوع خود بىنظیر و شاید کمنظیر است.
مسجد جامع قرطبه
مسجد جامع قرطبه یا مثکیه، در شهر قرطبه واقع در اندلس یا اسپانیای امروزی است. بنای مسجد قرطبه تقریباً دو قرن و نیم به طول انجامید. نام قدیم مسجد قرطبه «جامع حضرة» بود. در زمان عبدالرحمن خلیفهٔ اموی اندلس، مسجد قرطبه ۱۱ رواق داشت. مسجد جامع قرطبه در سال 786 میلادی توسط ((عبدالرحمن اول)) ساخته شد و بعد از تصرف مجدد شهر کوردوا توسط اسپانیایی ها به کلیسا تبدیل شد.
بنای مسجد قرطبه
ارتفاع مناره مسجد قرطبه ۲۰ متر بوده و نمای این مناره از سنگهاى مرمر منقش به نقشهاى اسلامى است، در ضلع جنوبی مسجد قرطبه مناره دیگرى به شکل مربع، به طول ۱۲ متر و ارتفاع ۹۳ متر وجود دارد که متشکل از ۵ طبقه است، در این مناره ۱۹ در از جنس مس محکم و یک گنبد قرار دارد که بر روى ۳۶۵ ستون مرمرى استوار است.
در مسجد قرطبه ۴هزار و ۷۰۰ چلچراغ نور افشانى مىکند، این مسجد داراى یکهزار و ۲۹۳ ستون از جنس مرمر بوده که از این تعداد تنها یکهزار و ۹۳ ستون باقى مانده است. مسجد قرطبه برای مدت سه قرن متوالی اهمیت و جایگاه خود را به عنوان یکی از شاهکارهای معماری اسلامی حفظ کرده است و جزو آثار به ثبت رسیده توسط سازمان جهانی یونسکو است.
آنچه که از بنای مسجد قرطبه طی مدت زمان ۲۰۰ سال باقی مانده است، به عنوان سومین بنای بزرگ جهان اسلام محسوب میشود که مساحت کنونی آن یک مستطیل ۱۴۰ در ۱۹۰ متر است که یک سوم آن را حیاطی با درختان پرتغال پوشانده شده و سه جانب آن را نیز رواقهای تعمیر شده فرا گرفته است.
موقعیت مکانی مسجد قرطبه
مسجد قرطبه از نظر موقعیت مکانی در قسمت جنوب غربى شهر قرطبه اسپانیا و در نزدیکى رود بزرگ الوادى قرار دارد که ۴ کوچه باریک از چهار جهت آن را در برگرفتهاند.
از نکات قابل توجه، شباهت معماری مسجد قرطبه به معماری «مسجد جامع دمشق» است، آن هم به دلیل اینکه از مسجد جامع دمشق» به عنوان مدلی برای ساخت این مسجد استفاده شده است.